Dt. Zeynep Yıldırım

Mutlukent Mahallesi 1963. Cadde No:8/1 Ümitköy/Ankara

Randevu: 0312 235 09 02 - 0507 525 09 02

Ortodonti

Ortodonti, çenelerin boyut-konum bozukluklarını ve diş çapraşıklıklarını, tespit ve tedavi eden diş hekimliği dalıdır. Ortodontik bozukluklar ısırma ve çiğneme zorluklarına, konuşma ve estetik sorunlara ve hatta çene eklemi problemlerine yol açar. Ayrıca çapraşık dişler daha zor temizlendiğinden diş çürüklerine ve dişeti hastalıklarına yatkınlık artar. Ortodonti muayenesi süt dişlenmeden itibaren yapılabilir. Erken yaşlarda konulan teşhis sayesinde, daha kolay ve kısa süreli tedavilerle büyük sorunların önüne geçilebilir.

Ortodontik tedavi için uygun yaş kaçtır?

Ortodontik tedaviler her yaşta yapılabilir. Çocukluk döneminde takılıp çıkarılabilen hareketli apareylerle bozukluklara sebep olabilecek alışkanlıklar engellenir, ortopedik düzeltmeler yapılabilir. Süt dişleri düşüp daimi dişler çıktıktan sonra çapraşık veya aralıklı dişler, diş telleri veya şeffaf plaklarla dizilebilir.

Ortodontik tedavi nasıl yapılır?

Ortodontik tedaviye başlamadan önce gerekli diş ve dişeti tedavileri tamamlanmalıdır. Gerekirse yirmi yaş dişleri tedavinin başında çekilir. Daha sonra yapılan klinik-radyografik muayene, alınan ölçüler veya ağız içi taramalarla oluşturulan modeller ve fotoğraflar kullanılarak tedavi planlaması yapılır.

Diş dizilerinin düzgün sıralanması için dişlere yapıştırılan braketler ve bunların üzerine yerleştirilen tellerin kullanıldığı “sabit tedavi” denilen yöntem uygulanabilir. Bu braket ve teller metalik renkli olabildiği gibi diş renginde seramik braketler ve teflon kaplı beyaz renkli teller de olabilir.

Son yıllarda braket ve tellerden daha estetik görünümlü ve hasta tarafından takılıp çıkarılabilmesi nedeniyle daha konforlu olan şeffaf plaklarla tedaviler de yapılmaktadır. Bu sistem, dişlere yapıştırılan kompozit ataşmanlar ile 7-10 günde bir değiştirilen şeffaf plakların günde 22-23 saat kullanılmasıyla çalışır. 

Ortodontinin bir uygulaması da çene-yüz ortopedisidir. Çocuklarda çene genişletmeleri, çenelerin ileriliği veya geriliğinin düzeltilmesi fonksiyonel ortopedik apareylerle yapılabilir. Bu apareyler takılıp çıkarılabilir ve ortodontist tarafından belirtilen süre ve şekilde kullanılır. Bu sayede dış görünüş düzeltilir, alt ve üst çenelerdeki dişler birbirleriyle doğru temasa gelir.

Erişkinlerde dış görünüşün iyileştirilmesi amacıyla yapılan kemiksel düzeltmeler ortodontik tedavi- ortognatik cerrahi işbirliğiyle sağlanır. Hastalardan alınan ölçüler veya ağız içi tarama görüntüler, röntgenler ve fotoğraflar kullanılarak tedavi planlaması yapılır. Bu planlamaya göre ortodontik tedavi ile dişler dizilir ve cerrahi operasyon ile çeneler düzeltilir.

Ortodontik tedavi ne kadar sürer?

Ortodontik ve ortopedik tedaviler genel olarak ağrısız tedavilerdir. 4-5 haftada bir ayarlanan randevularda ortodontist gerekli kontrolleri ve müdahaleleri yapar. Basit ortodontik tedaviler yaklaşık 1 sene sürerken, birkaç aşamalı ortodontik tedaviler 2-3 sene sürebilir.

Aktif tedavi bittikten sonra ortalama 1 senelik pekiştirme dönemine geçilir. Yapılan tedavinin bozulmaması, dişlerin eski haline dönmemesi için şeffaf pekiştirme plakları, dişlerin iç kısmına yerleştirilen teller ve/veya hawley plakları kullanılır.

Ortodontik tedavi sürecinde ağız temizliği nasıl yapılır?

Tedavide dişlere yapıştırılan braketler ve ataşmanlar arasına gıda birikimi kolaylaşır, bunları temizlemek için normalden fazla zaman ayırmak ve özen göstermek gerekir. Tedavi boyunca yemeklerden sonra dişler fırçalanmalı, diş fırçasının ulaşamadığı bölgeler ara yüz fırçaları ile temizlenmelidir. Bazen ağız duşu kullanımı da önerilebilir. Ağız çalkalama suları da ağız temizliğini sağlamada yardımcı olur.